Omsnoeren

Omsnoeren wordt gedaan met omsnoeringsband, vaak van kunststof of textiel. Omsnoeren wordt gedaan om goederen op een pallet vast te zetten en te stabiliseren of om producten te bundelen. Vooral bij het transporteren van pallets met veel losse dozen wordt de zending vaak omgesnoerd. Dit voorkomt dat producten op de pallet verschuiven en hierdoor beschadigd kunnen raken.

Soorten omsnoeringsband

Omsnoeren gebeurt op verschillende manieren en met verschillende types band. Wij leveren PP band, PET band, Textielband (polyester) en staalband. Onderstaand worden de soorten band beschreven.

Omsnoeringsband PP

PP band, waarbij PP staat voor Polypropyleen, wordt vaak gebruikt bij het omsnoeren van wat lichtere zendingen en producten. De Polypropyleen omsnoeringsband wordt vaak bevestigd met behulp van gespen van staal of kunststof. PP omsnoeringsband is erg sterk maar eenvoudig te verwijderen door de ontvanger van de zending. De PP band kan namelijk gemakkelijk worden verwijderd met behulp van een mesje of schaar. De omsnoeringsband heeft vaak de kleuren blauw, zwart of wit en is te verkrijgen in diverse breedtes en lengten. De band kan aangebracht worden door middel van een handspanner, elektrische handspanner of met een omsnoeringsmachine.

PET

PET band (polyethyleen) is een omsnoeringsband geschikt voor zwaardere producten en zendingen. Het voordeel van PET band is dat deze onder spanning blijft staan bij eventuele bewegingen van de vracht. De omsnoeringsband is verkrijgbaar in allerlei afmetingen en is te herkennen aan de kleur groen en heeft vaak een glad oppervlakte. PET band wordt over het algemeen bevestigd met behulp van een Vibrospanner (elektrische omsnoeringsspanner waarbij de band wordt strak getrokken en bevestigd wordt door het samensmelten van de band) of een sluittang met bijhorende sluitzegels.

Textiel

Textielband, ook wel polyesterband of PE band genoemd, is een flexibele maar erg sterke omsnoeringsband. Textielband wordt gebruikt bij het bundelen en zekeren van zware ladingen. Doordat de band flexibel is, is de band eenvoudig te gebruiken op oneven oppervlaktes. De band wordt vaak handmatig gespannen door middel van een handspanner en wordt vaak bevestigd met metalen gespen.

Staal

Staalband is de meest sterke omsnoeringsband en wordt dan ook gebruikt bij het omsnoeren van de zwaarste producten zoals houtpakketten, stenen, staalpakketten en beton. De band heeft nauwelijks rek waardoor de spanning na het spannen van de band niet verloren gaat.  Staalband is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: Europese wikkeling en Amerikaanse wikkeling.

Europese wikkeling

Europese wikkeling wordt ook Enkelvoudige wikkeling of staalband EW genoemd. Bij een Europese wikkeling wordt de band zo opgerold dat de rol maar één band breed is. Zo krijgt men een platte schijf met band.

Amerikaanse wikkeling

De Amerikaanse wikkeling, ook meervoudige wikkeling of staalband AW genoemd, is een bredere band. Bij de Amerikaanse wikkeling worden er meerdere banen band naast elkaar op de rol gewikkeld.

Staalband vastzetten

Staalband vastzetten doet men met behulp van een staalband apparaat. Het staalband apparaat zorgt ervoor dat de staalband wordt gespannen en wordt vastgemaakt. Bij het vastzetten van de band met het apparaat zijn er geen zegels benodigd.

Omsnoeringsapparaten

Bij het omsnoeren van omsnoeringsband wordt er vaak gebruik gemaakt van omsnoeringsapparaten. Omsnoeringsapparaten maken het werk eenvoudiger en zijn tijdbesparend. Voor elke soort band zijn er diverse oplossingen.

Handspanner

Een eenvoudige handspanner is vaak de goedkoopste oplossing om uw PP band vast te zetten. De handspanner bedient u volledig zelf met de hand en wordt gebruikt in combinatie met omsnoeringsgespen. Met de handspanner kunt u de band goed spannen en eenvoudig afsnijden. Ook is de handspanner ideaal om textielband (polyesterband) te spannen.

Elektrische handspanner

De elektrische handspanner is ideaal om snel en eenvoudig PP band en PET band om te snoeren. Een elektrische handspanner, vaak Vibrospanner genoemd, is met één hand te gebruiken en zorgt dat de band wordt gespannen, de band vastgezet wordt en tenslotte de band wordt afgesneden. De spanner is volledig elektrisch en maakt gebruik van een accu. De Vibrospanner is te gebruiken in de manual mode of in de automatische modus, waarbij u van te voren instellingen, zoals Sealtijd, aangeeft.

Omsnoeringsmachines

Een halfautomatische omsnoeringsmachine wordt vaak gebruikt om eenvoudig en snel producten om te snoeren. Dit wordt veelal gedaan om dozen extra stevigheid te geven of om dozen / pakketten te bundelen. De machines zijn eenvoudig in gebruik en zijn vaak uitgerust met een voetpedaal. Hierdoor heeft u beide handen vrij voor handling van het product. Met één druk op het voetpedaal wordt er binnen enkele seconden een band om het product geslagen. Sealen en afsnijden vereist geen extra handeling, dit doet de omsnoeringsmachine namelijk zelf.

Advies

Bent u op zoek naar een van bovenstaande producten of oplossingen? Wij adviseren u graag welke oplossing het beste bij u past. Advies inwinnen kan via het contactformulier of telefonisch via 0413-724904.