Kies voor duurzaam verpakken met verpakkingen van graskarton!

Verpakkingen gemaakt van gras? Ja, het bestaat écht. Graskarton is dé nieuwe duurzame trend in de verpakkingsindustrie. Duurzaam te werk gaan wordt steeds belangrijker. Veel bedrijven onderscheiden zich door duurzaam en maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Wij vinden het belangrijk dat we ook steeds duurzamer en groener te werk gaan. Zo investeren we samen in een beter milieu.

Er zijn verschillende manieren hoe een onderneming maatschappelijk verantwoord te werk kan gaan. Eén manier hiervan is door gebruik te maken van gras in plaats van hout als grondstof voor verpakkingen. Maar wat zijn hier de voordelen van en waarom zou ik dit gaan gebruiken? In deze blog lees je alles wat je moet weten over verpakkingen gemaakt van gras.

Spring snel naar:

Wat is graskarton?

In de productie van normaal karton wordt gebruik gemaakt van houtpulp en gerecycled karton. Nu is het mogelijk om tot wel 50% houtpulp te vervangen door vers gemaaid gras! Via deze weg ontstaat er graskarton. De vezels van dit gras zijn vaak te zien op de verpakkingen, waardoor de verpakking een unieke, natuurlijke uitstraling heeft. Bij de grasvezels worden cellulose en vulstoffen toegevoegd om zo uiteindelijk stevig graskarton te krijgen. Gras op zich is namelijk niet sterk genoeg.

Hoe wordt graskarton gemaakt?

Gras kennen we als voedselbron voor graasdieren en als hooi voor staldieren. Je komt gras overal tegen: bermen langs wegen en wateren, in een bos, weilanden, noem maar op. De industrie is gaan experimenteren met het toevoegen van gras aan papier en karton om zo overschotten aan gras niet te hoeven verbranden, vergisten of composteren. Het gras dat gebruikt wordt voor graskarton komt uit ongebruikte, groene gebieden. Dit zijn gebieden die nog niet zijn gebruikt voor bijvoorbeeld de landbouw, ze zijn dus niet bemest of chemisch behandeld.

Na het maaien van het gras wordt het gereinigd, gedroogd en gemalen tot pellets. Deze pellets worden gemengd met bijvoorbeeld houtvezels, traditioneel papier of karton om zo het graskarton een zekere stevigheid te geven. Deze eenvoudige bewerking van gras heeft als voordeel dat het een lage milieu impact heeft.

De voordelen van graskarton

Het gebruik van graskarton verpakkingen kent verschillende voordelen. Lees hier verschillende voordelen van graskarton:

  • Het gebruik van graskarton zorgt voor een vermindering van de CO2-uitstoot tot 50%! Dit komt omdat hout vaak over lange afstanden getransporteerd wordt voordat het in de fabrieken wordt verwerkt, en gemaaid gras legt een kortere afstand af tot de verwerkingsfabriek. Gras wordt namelijk gehaald in de nabije omgeving van de fabriek. Hierdoor is er minder CO2-uitstoot bij het transport.
  • Al het gras dat gebruikt gaat worden voor graskarton wordt eerst gemalen en geperst tot pellets. Deze pellets vormen de basis voor het verdere proces. Wanneer er gekozen wordt voor graspapier pellets in plaats van houten pellets zorgt dit voor een vermindering van de behoefte aan cellulose uit hout. Dit behoudt de bossen en bevordert duurzame bosbouw.
  • De mechanische verwerking van grasvezels zonder water leidt tot een vele energiezuinigere productie van papier en karton. Hierdoor wordt er tot wel 90% minder water verbruikt per ton papier, wat zorgt voor een beter milieu.
  • Graskarton bestaat voor 100% uit natuurlijke vezels die grotendeels afkomstig zijn van regionale akkers. Hierdoor worden de proceschemicaliën tot 65% verminderd per ton papier, omdat bijna alles volledig mechanisch verloopt. Deze vermindering zorgt uiteindelijk voor een beter milieu.
  • Gras groeit slechts binnen een paar maanden weer aan en dit maakt het één van de snelst hernieuwbare grondstoffen. Bomen daarentegen hebben decennia jaren nodig om te groeien. Hierdoor is het gebruik van graskarton als verpakkingsoplossing erg duurzaam. Tevens voelen de dozen van graskarton door een speciale structuur erg natuurlijk aan en zijn ze recyclebaar. Je kan het gewoon weggooien bij het papierafval of composteren. Hierbij komen geen speciale instructies aan pas.

 

Graskarton verpakkingen kopen bij Jopak

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van graskarton? Goed nieuws, wij verkopen graskarton verpakkingen in verschillende soorten en maten. Neem contact met ons op.  Zo zetten we samen de stap naar een duurzamere wereld met het gebruik van milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal. 

Nieuwste artikelen

Heb je vragen?

Neem contact met ons op!

Nieuwste artikelen

Gratis verpakkingsscan?

Kan uw verpakkingsproces efficiënter, maar weet u niet
precies hoe? Wij voeren geheel gratis en vrijblijvend een verpakkingsscan uit bij u op locatie waarbij uw
verpakkingsmateriaal én verpakkingsproces
wordt onderzocht.

Meer dan 100 bedrijven gingen u voor

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten