Lees hier hoe jij jouw pakketten duurzamer kunt verpakken
Consumenten shoppen tegenwoordig steeds bewuster. Zo zijn ze niet alleen op zoek naar duurzame artikelen, maar kopen ze ook het liefst bij een winkel waar duurzaamheid terugkomt in alle aspecten van de onderneming. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 64% (!) van de consumenten vindt dat webshops te veel verpakkingsmateriaal gebruiken. Dit kan en moet natuurlijk anders. In deze blog lees je hoe jij je pakketten duurzamer kunt verpakken🌱
Direct meer lezen? Klik onderstaand op de gewenste oplossing.
Spring snel naar:
Binnen de verpakkingsindustrie zijn er vijf belangrijke pijlers die je kunnen helpen bij het duurzaam verpakken. Dit zijn:
- Hernieuwen
- Recyclen
- Hergebruiken
- Verminderen
- Vervangen
Deze pijlers worden onderstaan toegelicht met verschillende manieren hoe jij je pakketjes duurzaam kunt versturen naar klanten.
Hernieuwen
Hernieuwbare verpakkingen zijn verpakkingen gemaakt van grondstoffen met een 100% organische oorsprong. Ze worden hernieuwbaar genoemd omdat de natuur de grondstof onbeperkt kan blijven aanleveren. Bekende voorbeelden die iedereen kent zijn papier en karton. Hout, de grondstof van papier, kan namelijk eindeloos hernieuwd worden dankzij een duurzaam bosbeheer. Er zijn ook nog andere voorbeelden van hernieuwbare bronnen.
Plantaardig zetmeel is een hernieuwbare grondstof die van nature makkelijk afbreekt in de natuur. Dit komt omdat het van plantaardige oorsprong is. Een bekend voorbeeld is de Flopak Bio uitvoering van de opvulchips. Deze opvulchips is vervaardigd uit zetmeel en water. Doordat de opvulchip enkel gemaakt is van natuurlijke producten is de chips maarliefst binnen 14 dagen (!) volledig biologisch afbreekbaar. Hierdoor is het niet schadelijk voor mens of dier (zelfs niet bij het per ongelijk inslikken van het materiaal).
Recyclen
Het duurzaam verpakken en recyclen van afval zorgt ervoor dat materialen beter benut worden en dat er minder restafval in het milieu komt. De overheid stimuleert bedrijven dan ook om meer duurzame verpakkingen te ontwikkelen en uiteindelijk te recyclen. Maar wie wilt recyclen, zal eerst moeten sorteren. Om het proces van sorteren te vereenvoudigen is het aan te raden om te verpakken met mono-materialen. Mono-materialen betekent eigenlijk dat je één type grondstof gebruikt voor alle onderdelen van je verpakking. Dus bijvoorbeeld alles van papier, hout, glas, plastic, enz. Alles kan en mag dan in één keer in dezelfde sorteercyclus terechtkomen, wat natuurlijk gemakkelijk is voor de consument.
Een voorbeeld hiervan hoe jij dit toe kan passen is door je gehele verpakking van papier of karton te maken. Papier en karton heeft oud papier als grondstof, en oud papier kan tot wel 25 keer gerecycled worden(!). Ongeveer 87% van al het karton en papier in Nederland wordt ingezameld voor recycling. Het is dan ook Europa’s meest gerecyclede materiaal. Je zou ervoor kunnen kiezen om je producten in een kartonnen doos te verpakken, met papieren opvulmateriaal van Sealed Air én een papier tape. Zo maak je het gemakkelijk voor de klant om al het materiaal in één keer op te ruimen.
Hergebruiken
Herbruikbare verpakkingen worden vaak geassocieerd met duurzaamheid. Er kan gesproken worden van een herbruikbare verpakking wanneer je ze onbewerkt een nieuw leven kan geven, en dat het liefst zo vaak mogelijk. Door het hergebruiken van de verpakkingen hoeven er minder exemplaren geproduceerd te worden. Hierdoor zijn er minder grondstoffen nodig wat leidt tot minder afval. Ook vermindert het de CO-2 uitstoot, aangezien er minder vervoerd hoeft te worden. Als conclusie kan er gesteld worden dat deze oplossing het minst belastend is voor het milieu.
Een bekend voorbeeld van herbruikbaar materiaal zijn de katoenen draagtassen. Een draagtasje moet ten minste 50 micron dik zijn om herbruikbaar te zijn. Alternatieven van deze tasjes zijn bijvoorbeeld de welbekende polypropyleen draagtassen die de supermarkt verkoopt, of een draagtas van jute of polyester. Je koopt zo’n tas eenmalig en gebruikt het vaker.
Verminderen
Een lichte en/of compacte verpakking wordt vaak gezien als een duurzaam pakketje. De hoeveelheid materiaal wordt verminderd en hierdoor hoeft er minder vervoerd te worden. Dit leidt uiteindelijk tot het verlagen van de CO2-uitstoot. Het is als bedrijf dus belangrijk om een zo klein en compact pakketje te versturen naar je klanten.
Er zijn verschillende manieren waar je op kunt letten bij het verpakken van een pakketje. Zo kun je kiezen voor een verpakking op maat. Met een verpakking op maat kun je de exacte maten geven van de gewenste verpakking. Zo sluit het product perfect aan en is er vaak geen extra opvulmateriaal meer nodig. Ook zijn er dozen met een variabele hoogte verkrijgbaar. Deze doos is voorzien van flappen met rillingen die je kunt vouwen en insnijden om de 1 of 2,5 cm. Zo past de doos perfect om het product.
Vervangen
Voor veel verpakkingsmateriaal bestaat er een duurzaam alternatief. Het gaat dan om producten die gemaakt kunnen zijn van hernieuwbare grondstoffen, gerecyclede materialen of die zelf gedeeltelijk of geheel recyclebaar zijn. Kijk bijvoorbeeld naar tape. Plastic tape kan vervangen worden door papieren tape. Of de standaard opvulchips kan vervangen worden voor bio-based opvulchips. Er zijn genoeg duurzame alternatieven verkrijgbaar. Ga als bedrijf na welke duurzame alternatieven jouw organisatie kan gebruiken. Wij helpen je hier graag verder mee.
Benieuwd hoe wij jou hiermee kunnen helpen?
Ben jij na het lezen van deze blog enthousiast geworden over het verduurzamen van verpakkingsmateriaal? Of vind je het lastig en heb je advies nodig? Wij helpen je graag verder. Jopak Packaging Solutions is dé specialist in verpakkingsmaterialen en machines. Via deze pagina vraag je eenvoudig een offerteformulier aan. Heb je vragen of weet je niet zo goed welke verpakking het beste bij je past? Neem dan contact met ons op. Heb je liever direct contact met één van onze medewerkers? Bel even naar 041 3-724904 en dan helpen wij jou graag verder!