Hoe kies je het juiste omsnoeringsapparaat?

Omsnoeren met een omsnoeringsapparaat is een verpakkingstechniek dat producten of ladingen stevig samenbindt door middel van omsnoeringsband. Het stevig bundelen van ladingen zorgt ervoor dat deze niet gaan verplaatsen en verschuiven tijdens transport of opslag. Een lading stevig omsnoeren doe je met omsnoeringsband gemaakt van kunststof zoals PP band en PET band, staalband, textiel of zelfs papier. Het uiteinde van de gespannen band wordt vast gezet met een gesp, las of klem en zorgt ervoor dat alles stevig blijft zitten.

Omsnoeren kan met diverse omsnoeringsapparaten, maar welke is het meest geschikt voor jou? In deze blog kom je te weten hoe jij het juiste omsnoeringsapparaat kiest voor jouw bedrijf.

Direct meer lezen? Klik onderstaand op het gewenste onderwerp. 

Spring snel naar:

Soorten omsnoeringsapparatuur

Apparatuur om producten of ladingen om te snoeren wordt in diverse uitvoeringen geleverd. Elke manier voor het omsnoeren van ladingen heeft weer een andere toepassing en moet dus op een andere manier worden gebruikt. Het uiteindelijke doel is echter altijd hetzelfde: het omsnoeren of bundelen van producten. 

Handspanner

Een handspanner is een eenvoudig en draagbaar omsnoeringsapparaat. Er is een minimale handeling nodig om de omsnoeringsband om het pakket of de pallet te spannen. Een handspanner is bedoeld voor het eenvoudig omsnoeren van PP-, PET en textielbanden. Een handspanner is geschikt voor omsnoeringsband tot 19 mm.

Met een basic handspanner kan omsnoeringsband worden gespannen en vervolgens met een aparte zegeltang of metalen omsnoeringsgespen worden gesloten. Een handspanner kan helemaal worden uitgebreid hoe jij dat graag wil. Een combinatiespanner combineert bijvoorbeeld het proces van spannen en sluiten in één apparaat daardoor kan het proces worden vergemakkelijkt. 

Een handspanner voor het omsnoeren - dispensers spanners & haspels

Vibrospanner

Een vibrospanner is in tegenstelling tot een handspanner semi-automatisch. Het apparaat spant omsnoeringsbanden door middel van vibratie. Hierdoor is het gemakkelijk te bedienen met één hand. Ook heb je geen zegels meer nodig om de band vast te zetten, de vibrospanner trekt namelijk de band strak en sealt de band door middel van een warmtelas. Daarna wordt de band automatisch geknipt.

Een vibrospanner kan voor zowel PP als PET band worden gebruikt. Op het apparaat kan gemakkelijk de gewenste sealtijd en treksterkte worden ingesteld.

Omsnoeringsspanner - dispensers spanners & haspels

Staalband tang

Voor het aanbrengen van staalband wordt doorgaans gebruik gemaakt van een staalband tang. Bij zowel horizontaal als verticaal omsnoeren brengt de staaltang de staalband aan. De tang spant, sluit en knipt de band. Ook sluit de tang de band zegelloos waardoor geen zegels nodig zijn. De staalband tang is eenvoudig in bediening en gemakkelijk te verplaatsen doordat de tang licht van gewicht is. Het is geschikt voor staalbanden van 13 mm t/m 19 mm breed. In tegenstelling tot polyster band is staalband een stuk sterker. 

 

staaltang

Omsnoeringstafel

Wordt er op jouw bedrijf regelmatig ladingen en pallets omgesnoerd? Dan is het verstandig om te kiezen voor een omsnoeringstafel. Deze kunnen zowel volledig als halfautomatisch zijn. In de werkbank van de omsnoeringstafel is omsnoeringsapparatuur geïntegreerd voor het snel en gemakkelijk bundelen en omsnoeren van pakketten & producten. 

Een omsnoeringsmachine heeft diverse extra functies die het omsnoeren nog efficiënter en professioneler maken. Het spannen van het band en het sluiten van de verbinding gebeurt automatisch, vaak met behulp van een las- of klemmechanisme. Dit zorgt voor een consistente en sterke verbinding. Ook meet de tafel automatisch de benodigde lengte van de band en snijdt deze op maat. Er wordt onderscheid gemaakt tussen semi- en volautomatische omsnoeringstafels. In tegenstelling tot een handspanner is deze dus niet handmatig.

verpakkingsmachines - omsnoeringstafel

Wanneer gebruik je welk apparaat?

  • Handspanners: Ideaal voor kleine aantallen, lichte producten en flexibele werkomgevingen.
  • Vibrospanners: Voor zeer strakke spanning, moeilijk te omsnoeren producten en grote bundels.
  • Staalbandtang: Voor zware toepassingen waar staalband nodig is.
  • Omsnoeringstafel: Voor grote aantallen producten en een gestandaardiseerd omsnoeringsproces.
  • Semi-automatische en volautomatische machines: Voor hoge productiesnelheden en complexe omsnoeringsprocessen.

Handspanner vs. omsnoeringsmachine

Het kiezen tussen een handspanner en een omsnoeringsmachine hangt af van verschillende factoren, zoals de omvang van je werkzaamheden, de aard van de producten die je omsnoert en je budget. Laten we de belangrijkste verschillen en toepassingen eens nader bekijken:

Handspanner

  • Wat is het: Een eenvoudig handbediend apparaat dat gebruikt wordt om omsnoeringsband om producten te spannen en te sluiten.
  • Voordelen:
    • Draagbaar en lichtgewicht.
    • Lage aanschafkosten.
    • Geschikt voor kleine volumes en flexibele werkomgevingen.
  • Nadelen:
    • Tijdrovend, vooral bij grote aantallen producten.
    • Fysiek zwaarder werk voor de operator.
    • Minder consistente spanning dan bij automatische machines.
  • Toepassingen:
    • Kleine bedrijven met weinig omsnoeringswerkzaamheden.
    • Occasionele omsnoering van producten.
    • Werkzaamheden op locatie waar geen stroomvoorziening is.

Omsnoeringsmachine

  • Wat is het: Een machine die het omsnoeringsproces automatisch uitvoert, van het afsnijden van het band tot het spannen en sluiten.
  • Voordelen:
    • Hoogwaardige en consistente spanning.
    • Hoge productiviteit.
    • Minder fysieke belasting voor de operator.
    • Mogelijkheid tot integratie in productielijnen.
  • Nadelen:
    • Hogere aanschafkosten.
    • Minder flexibel voor kleine volumes en verschillende productformaten.
  • Toepassingen:
    • Grote bedrijven met een hoog productievolume.
    • Productielijnen waar een constante en hoge kwaliteit vereist is.
    • Zware producten die veel kracht vereisen om te omsnoeren.
omsnoeringstafel - dispensers spanners & haspels

Wanneer kies je voor welke?

Kies voor een handspanner als:

  • Je kleine aantallen producten omsnoert.
  • Je een beperkt budget hebt.
  • Je veel op verschillende locaties werkt.
  • Je flexibiliteit nodig hebt om verschillende productformaten te omsnoeren.

Kies voor een omsnoeringsmachine als:

  • Je grote aantallen producten omsnoert.
  • Je een constante en hoge kwaliteit van de omsnoering nodig hebt.
  • Je de productiviteit wilt verhogen.
  • Je de fysieke belasting voor je medewerkers wilt verminderen.

Factoren om te overwegen bij de keuze

Voor het kiezen van de juiste omsnoeringstoepassing is het belangrijk om eerst de belangrijkste factoren in overweging te nemen. Allereerst moet rekening gehouden worden met productkenmerken zoals afmetingen, gewicht, vorm en materiaal van de om te snoeren producten. Onregelmatige vormen kunnen een complexer omsnoeringsproces hebben.

 

Ten tweede moeten verpakkingsdoelen worden overwogen. Omsnoeren kan namelijk diverse doelen hebben voor jou. Denk aan stabiliseren van pallets, bescherming van transport en opslag of het bundelen van producten. Deze doelen kunnen worden meegenomen in de overweging voor een omsnoeringsapparaat.

 

Tot slot moet natuurlijk rekening worden gehouden met het budget dat je wil investeren in een omsnoeringsapparaat. De aanschaf van een omsnoeringsmachine is natuurlijk een investering waar een budget aan gehangen moet worden. Ook moet je rekening houden met gebruikskosten van het omsnoeringsapparaat. Om gebruik te kunnen maken van de machine wordt omsnoeringsband en energie verbruikt. Er moet in alle gevallen ook rekening worden gehouden met onderhoudskosten van het apparaat.

Hoekbeschermer kunststof om doos

De juiste omsnoeringsband

Het kiezen voor de juiste omsnoeringsband en net zo belangrijk als de keuze voor het juist apparaat. Omsnoeringsband van kunststof wordt het meest gebruikt en wordt ingezet bij het bundelen van zowel pakketten als pallets. Binnen kunststof omsnoeringsband wordt er onderscheid gemaakt tussen PP band(Polypropyleen) en PET band (Polyethyleen). Waarbij PET wordt gebruikt voor zwaardere ladingen en pallets, en PP band vooral wordt gebruikt voor het bundelen van artikelen. Omsnoeringsband van PP wordt vaak gebruikt in combinatie met een (automatische) omsnoeringstafel. PET band wordt vaak aangebracht middels een (automatische) handspanner.

Textiel omsnoeringsband wordt gebruikt voor het zekeren en bundelen van zware ladingen. Doordat de band flexibel is, is het uitermate geschikt voor gebruik voor ladingen met een oneven oppervlakte. De textiel band wordt vaak gespannen door middel van een handspanner en wordt bevestigd met omsnoeringsgespen.

Voor het bundelen en zekeren van de meest zware pakketten en producten, wordt er gebruik gemaakt van staalband. Denk hierbij aan het omsnoeren van houtpakketten, stenen, staal en beton. Staalband is erg sterk en heeft nauwelijks rek waardoor de spanning van de band niet verloren gaat na het aanbrengen. Staalband wordt aangebracht middels een staalbandtang.

Omsnoeringsband PP
Omsnoeringsband

Een omsnoeringsapparaat kopen bij Jopak

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor het kopen van een omsnoeringsmachine? Bekijk ons standaard assortiment omsnoeringsappareten hand, semi- en volautomatisch hier. Ben je echter op zoek naar een andere uitvoering? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder met het kiezen van de meest geschikte omsnoeringsapparaat voor jou. Jopak Packaging Solutions is specialist in verpakkingsmaterialen en machines. Via deze pagina vraag je eenvoudig een offerte aan voor een gewenste omsnoeringsmachine voor jouw toepassing. Heb je vragen over de meest geschikte variant voor jouw product? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Heb je liever direct contact met één van onze medewerkers? Bel even naar 0413-724904 en dan helpen wij jou graag verder!

Klik hier om een aanvraag in te dienen

Nieuwste artikelen

Heb je vragen?

Neem contact met ons op!

Nieuwste artikelen

Gratis verpakkingsscan?

Kan uw verpakkingsproces efficiënter, maar weet u niet
precies hoe? Wij voeren geheel gratis en vrijblijvend een verpakkingsscan uit bij u op locatie waarbij uw
verpakkingsmateriaal én verpakkingsproces
wordt onderzocht.

Meer dan 100 bedrijven gingen u voor

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten